Kto był w naszym ośrodku Stupa House ten wie, że większa przestrzeń nie jest już dla nas luksusem, a koniecznością. Poprzez adaptację i rozbudowę przylegającej do Stupa House hali magazynowej chcemy stworzyć Halę Buddów – ośrodek, w którym znajdzie się miejsce zarówno dla stałych bywalców, jak i gości.

Przygotowanie projektu adaptacji Hali Buddów powierzyliśmy renomowanej pracowni Grupa 5 Architekci (www.grupa5.com.pl) doświadczonej w realizacji projektów mieszkalnych, biurowych, publicznych oraz modernizacjach i architekturze wnętrz. Wielu może je znać na przykład z modernizacji dworca Wrocław Główny.

Podstawą pracy architektów była znakomita koncepcja Wojtka Kossowskiego. Jednym z założeń nowego projektu było ograniczenie kosztów budowy do 5 mln złotych. Dodatkowym poważnym wyzwaniem było też spełnienie rygorystycznych warunków zabudowy z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

Współpracę z Grupą 5 rozpoczęliśmy na początku 2012. W cały proces pracy nad projektem począwszy od pierwszych szkiców koncepcyjnych przez cały czas zaangażowana była warszawska sanga, a w kluczowych momentach konsultowaliśmy się z Lamą Ole Nydahlem. Jesteśmy pewni, że z możliwości, które stwarza Hala udało nam się wspólnym wysiłkiem wycisnąć tyle, ile się dało.

Ogólne ramy i założenia projektu Hali Buddów:

  1. Ściany zewnętrzne Hali pozostały nienaruszone, z wyjątkiem nowych okien balkonowych od strony ogrodu i w gompie.
  2. Zachowana została oryginalna elewacja parteru Hali. Po ociepleniu odtworzone zostanie charakterystyczne boniowanie.
  3. Środkowe słupy konstrukcji nośnej budynku zostały usunięte. Dodatkowo wstawione zostały żelbetowe ramy wzmacniające konstrukcję poprzecznie oraz umożliwiające nadbudowę środkowej nawy Hali.
  4. Powierzchnia użytkowa Hali została powiększona do prawie 1300m2 poprzez nadbudowę nawy środkowej o tzw. „kubik”, w sposób zapewniający jednocześnie doświetlenie parteru.
  5. Nowoczesna forma nadbudowy wyraźnie oddziela się od oryginalnego parteru.
  6. W Hali znajdą swoje miejsce, m.in.:
    • Gompa (sala medytacyjna) o powierzchi 212m2 z potencjałem rozbudowy o kolejne 108m2;
    • hall i jadalnia zajmujące łącznie 244m2;
    • 7 pokoi mieszkalnych, każdy o powierzchni 15m2;
    • Reprezentacyjny pokój spotkań 16m2;
    • Duża kuchnia 36m2;
    • Szatnia, dharmashop i sanitariaty.
  7. Część naziemna łącznika spajającego halę ze Stupa House została całkowicie rozebrana i zrekonstruowana w nowej, lekkiej i w przyszłości przeszklonej formie, natomiast w piwnicy pod łącznikiem pozostanły funkcje techniczne.
  8. Dzięki właściwej klasyfikacji powierzchni Hali na użytkową i pomocniczą będziemy musieli zapewnić 17 miejsc parkingowych, które zrealizujemy częściowo w granicach działki, a częściowo na parterze Hali z wjazdem od ogrodu. Dzięki możliwości uwzględnienia tzw. „miejsc zależnych” (jeden parkujący samochód blokuje inny) udało się wyeliminować konieczność instalacji w Hali tzw. podnośników parkingowych.
  9. Na dachu Hali znajdzie miejsce użytkowy taras o powierzchni 150m2.
  10. Projekt uwzględnia wymagania odnośnie powierzchni biologicznie czynnej wynikające z planu miejscowego dla Woli.